
Spośród wielu magazynowanych płodów rolnych, magazynowe szkodniki jako podstawowe źródło pożywienia wyjątkowo upodobały sobie ziarna zbóż.
Co roku sprawiają znaczące straty tak liczby, jak też jakości zebranych plonów.

Źródło: diva
Te pierwsze wynikają z bezpośredniego żerowania jak też ubytku masy, natomiast drugie wynikają z rozwoju mikroflory bakteryjno-grzybowej. Pośród szkodników zamieszkujących składnice zbożowe są organizmy bardzo małe jak roztocze, troszkę większe jak owady a także całkiem duże gryzonie.
Jeżeli chcesz pogłębić swą znajomość rzeczy z ten temat, to zapraszam do mojej strony. Trzeba wejść w moje hiperłącze i voila.
W opustoszałych magazynach nie stanowią one zagrożenia. W magazynach zapełnionych zbożem ich obecność, nawet niemnoga, stwarza już istotne kłopoty.
W pustych wnętrzach kontrola będzie łatwiejsza. Szkodniki nie mają się bowiem w którym miejscu ukryć więc w trakcie okresowej lustracji można je spostrzec jak chodzą po podłodze, ścianach i fragmentach konstrukcyjnych składu. O ich obecności świadczą też ślady pozostawiane w miejscach, gdzie gromadzi się pył. Wyjątkowo dokładnie warto oglądać miejsca ustronne, trudno przystępne i zacienione (np. pod maszynami), w których szkodniki liczniej się gromadzą, a w jakich panuje na ogół większa wilgoć a także warunki sprzyjające przeżyciu.
W takich miejscach rozwijają się na ogół grzyby pleśniowe, jakie dla wielu rodzajów szkodników, głównie roztoczy i owadów, mogą stanowić okresowe źródło pożywienia, choć są one odporne na głód oraz bez niego mogą przeżyć nieco miesięcy. Zwalczanie spuszczela pospolitego jest newralgiczne dla rolnictwa. Ich usuwanie jest nadzwyczaj trudne i kłopotliwe. Warto zlecić to zadanie specjalistycznej jednostce.
Najnowsze komentarze