Masz kawiarnię i chcesz podawać herbatę? Zatroszcz się o doskonały asortyment i oprawę!

Herbata jest jednym z najchętniej spożywanych w Polsce napojów. W przeciwieństwie do kawy świetnie pasuje ona do różnych potraw, ma także właściwości rozgrzewające i idealnie odnajduje się zimową porą. Jeśli chcemy otworzyć lokal gastronomiczny, nie może zabraknąć w nim herbaty. Musimy dbać nie tylko o zakup wspaniałych gatunków, lecz również o odpowiednią oprawę, tak by goście mogli spożywać ją w najlepszych warunkach.

Czym charakteryzują się herbaty dla gastronomii?

herbata w restauracji

Autor: Jason James
Źródło: http://www.flickr.com

W lokalu gastronomicznym herbata powinna być elegancko podana. Nie wolno zapominać także tego, że każdy klient posiada swoje upodobania tyczące podania herbaty i siły naparu, zatem nie można podawać gościom już zaparzonej herbaty (Sklep Demmers). Idealnym rozwiązaniem okaże się serwowanie filiżanki wrzątku oraz podanie na osobnym talerzyku torebki wybranej przez gościa herbaty oraz dodatków, którymi może on urozmaicić swój napój. Najlepiej prezentują się herbatki w papierowych torebeczkach, jakie zamawiający sam otwiera, rozwiązanie to łączy się zarówno z komfortem, jak również z zachowaniem optymalnych warunków higienicznych.

Gdzie nabywać takie herbaty?

strona www

Źródło: pixabay.com

Wyróżnia się specjalne punkty zaopatrujące lokale gastronomiczne, zatem jeżeli ciekawi nas taka herbata sklep z artykułami dla gastronomii okaże się najlepszym wyborem. Przy nabywaniu herbaty właściciele barów i kawiarni zazwyczaj wybierają jedną markę. Trzeba jednak pamiętać, że goście przychodzący do lokalu mogą mieć różne preferencje tyczące picia herbaty. Warto zadbać o różne gatunki herbat, w równym stopniu liściastych do parzenia w dzbankach, jak i w torebkach. Pomocne okażą się również różne dodatki, naturalnie powinny to być produkty z górnej półki. Niezbędne są różne typy cukru, jak również owoce cytrusowe, miód i przetwory.

Zadbaj o piękną oprawę

Herbata musi być podawana w bardzo ładnych i komfortowych naczyniach: dzbanach lub filiżankach. Nieważne, jakie naczynia wykorzystujemy, muszą wyróżniać się one wspaniałą prezencją i wykazywać właściwe cechy, by zachować napar w idealnej temperaturze. Cienkie ścianki filiżanek – chociaż bardzo eleganckie nie chronią przed utratą ciepła i gościom herbata może nie zasmakować.

Interesujący tekst? Jeśli tak myślisz, wcześniejsza strona (http://www.elforrest.pl/) również przedstawia cenne źródło informacji, które odnosi się do podnoszonej tematyki.

Warto wiedzieć, że czasem dostawy herbat posiadają w swojej ofercie piękne i eleganckie naczynia do podawania herbaty i można nimi uzupełnić swój lokal.