Czemu warto pić herbatę? Jakie ma właściwości, na jakie dolegliwości jest dobra?

herbata
Mamy wiele rodzajów herbaty, natomiast najbardziej powszechne to czarna, zielona oraz czerwona. Herbata to jeden z najbardziej popularnych napojów świata, i nie ma co się dziwić, bo ma faktycznie niezliczoną ilość plusów.

Herbata Irving
Autor: Irving Tea
Źródło: Irving Tea
Herbata jest naparem z pąków oraz liści stale zielonego krzewu z rodzaju Camelia, jaki ma specyficzne liście – o ząbkowanej, skórzanej strukturze. Posiada różnego rodzaju kwiatki – od bardzo jasnych do różowawych, są niewielkie i pachną intensywnie, ma ona także malutkie brunatne, twarde owoce. Rośliny tego rodzaju uprawia się w wielu krajach w okolicach zwrotnika, największa ilość natomiast w Chinach jak i Indiach, ale są również uprawiane poza terenem Azji. W produkcji stosuje się pączki jak i liście, poddaje się je wysuszeniu, czasem fermentacji. Herbatę można kupić tak naprawdę wszędzie, a ostatnimi czasy popularne są biala herbata (więcej i więcej) – sklep online.

Herbata – sprawdź to – zielona powstaje z liści, które nie są poddawane fermentacji, ponieważ zaraz po zerwaniu przeprowadzany jest proces suszenia. To sprawia, iż zachowanych jest bardzo dużo cennych rzeczy, które charakteryzują świeże liście. Tego typu właściwości zdrowotne są już znane oraz wykorzystywane od tysiącleci, szczególnie w medycynie chińskiej. Ostatnie badania mówią, iż w tej herbacie można znaleźć ogromne bogactwo antyoksydantów (czytaj w serwisie herbata kwiat), dajmy na to grupę związków polifenolowych o nazwie katechiny. Są to mocne antyoksydanty, które biorą udział w likwidacji wolnych rodników uszkadzających komórki oraz doprowadzają do nowotworów.

filiżanka
Źródło: pixabay.com
Czerwona herbata z dodatkami to herbata półfermentowana. Najpopularniejsza jest fermentowana bardzo powoli chińska Pu-Erh. PuErh jest z okręgu Yunnan, z Chin. Naukowcy uważają, iż czerwona herbata ma własne lecznicze właściwości i doskonały zapach dzięki wolnemu procesowi fermentacji – rooibos działanie. Jej zbawienne działanie jest skuteczniejsze, im dłużej zezwala jej się dojrzewać we właściwych warunkach. Czerwona herbata zawiera różnego rodzaju związki, takie jak garbniki, alkaloidy czy minerały. posiada niewielkie ilości kofeiny oraz taniny, dzięki czemu nie upośledza wchłaniania żelaza, jest odpowiednim rozwiązaniem dla osób, jakie są wrażliwe na kofeinę. Jak widać, herbata to napój mający bardzo dobry wpływ na nasze organizmy. Warto, znając jej właściwości pić ją regularnie.